Sos żurawinowo – pieprzowy

Niezwykle komponujący się z mięsem kaczki, dziczyzną czy dobrze doprawionymi pieczeniami. Cierpkość wina, słodycz żurawiny złamana smakiem pieprzu i podkreślona aromatem świeżego tymianku.

Składniki:

  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżka brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

  • Żurawinę karmelizujemy lekko na cukrze i podlewamy winem.
  • Dodajemy rozgniecione ziarenka kolorowego pieprzu i gotujemy aż alkohol odparuje.
  • Na koniec dodajemy kilka posiekanych gałązek świeżego tymianku.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s