Niedawno obiecałem kolejne danie z kaczką i nową propozycję samego przygotowania tego mięsa. Postanowiłem przyrządzić niezwykle smaczną i wykwintną sałatkę. Główne składniki jakże polskie : kaczka i gruszka. Kompozycja zniewalająca a smak… sami się przekonajcie.
Składniki (1 porcja):
Sałatka:
- ok. 20 g rucoli
- pierś kaczki (200 g)
- pół gruszki
- 6 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
Sos żurawinowo – pieprzowy:
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- łyżka brązowego cukru
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
Sałatka:
- Oczywiście zaczynamy od przygotowania kaczki. W związku z tym, że będzie to sałatka z sosem o bardzo wyraźnym smaku kaczkę wystarczy przyprawić solą i pieprzem. Nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami drugą propozycją przygotowania piersi kaczki. Efekt równie imponujący – kaczka lekko różowa w środku, soczysta i niesamowicie delikatna. Na patelni (najlepiej grillowej) smażymy kaczkę bez tłuszczu najpierw 6 minut od strony skóry, potem 3 minuty z drugiej strony, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut – trzeba to dobrze wyczuć ponieważ wszystko zależy od piekarnika, ale generalnie czas waha się w granicach 4 – 6 minut.
- W czasie przygotowywania kaczki możemy spokojnie przygotować całą resztę. Rucolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy wzdłuż na plasterki, grillujemy na patelni grillowej po 2 – 3 minuty z każdej strony i układamy na sałacie. Pomidorki kroimy na pół i układamy na sałatce. Przygotowaną (oczywiście jeszcze gorącą) kaczkę kroimy w plasterki i również dodajemy do sałatki.
- Całość polewamy sosem żurawinowo – pieprzowym. Po prostu niebo w gębie.
Sos żurawinowo – pieprzowy:
- Żurawinę karmelizujemy lekko na cukrze i podlewamy winem. Dodajemy rozgniecione ziarenka kolorowego pieprzu i gotujemy aż alkohol odparuje. Na koniec dodajemy kilka posiekanych gałązek świeżego tymianku.
Smacznego 🙂 !