Ciasto naleśnikowe

Jemy je różne. Dzieci uwielbiają naleśniki z dżemem, ja osobiście lubię z bardziej wytrawnymi dodatkami. To jest przepis na ciasto podstawowe, które doskonale nadaje się i do słodkości i do bardziej zdecydowanych smaków. Oczywiście można balansować ilością soli, cukru czy też dodawać do ciasta inne przyprawy, np. zioła itp. Wszystko zależy od naszej inwencji. Do dzieła.

Składniki (ok. 10 sztuk):

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • łyżka oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Najpierw mieszamy składniki „płynne” : mleko, wodę, oliwę/masło i jajka.
  • Dodajemy cukier i sól. Teraz przyszedł czas na mąkę. Dosypujemy ją stopniowo i energicznie mieszamy miotełką lub miksujemy mikserem tak, żeby nie powstawały nam grudki. Jest też drugi powód – otóż musimy kontrolować gęstość ciasta. Przepis jest dość dobrze wyważony jeśli chodzi o składniki, ale wiadomo, że zawsze trzeba brać poprawkę na chociażby wielkość jajek, czy lekkie „niedomierzenie” lub „nadmierzenie” mleka albo wody. Ciasto powinno być konsystencji lejącej się, tzn. ani zbyt rozcieńczone, ani zbyt gęste. Takie, żeby swobodnie rozprowadzało się na patelni. Zawsze jest problem z dokładnym określeniem jakie ma ono być bo mówi się „no po prostu konsystencji ciasta naleśnikowego”. W każdym razie po kilku próbach na pewno każdy dojdzie do wprawy.
  • Ciasto gotowe – przechodzimy do smażenia. Ja leję trochę oleju na rozgrzaną patelnię i rozprowadzam go papierowym ręcznikiem na całej powierzchni. Wlewam ciasto na środek patelni i delikatnymi, aczkolwiek dosyć szybkimi ruchami patelni rozprowadzam je tak, żeby ciasto „zajęło” całość. Smażymy na średnim ogniu ok. 2 – 3 minut z każdej strony, aż naleśniki zaczną się rumienić. Przed każdym naleśnikiem rozprowadzam olej po patelni tak jak opisałem to wyżej.
Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s