Ciasto kruche – słodkie / Shortcrust pastry – sweet

Idealne jako spód do ciast z owocami, serników czy mazurków. Doskonałe do wypieku ciasteczek.

Perfect for sweet cakes with fruits, cheesecake or cookies.

Składniki / Ingredients (600g ciasta / 600g of pastry):

  • 300 g mąki pszennej / 300 g of wheat flour
  • 100 g zimnego masła / 100g of cold butter
  • 100 g cukru pudru / 100 g of castor sugar
  • 2 żółtka / 2 egg yolks
  • 1 jajko / 1 whole egg
  • szczypta soli / pinch of salt

Przygotowanie:

  • Mąkę pszenną, sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło łączymy siekając nożem lub malakserem (lepsze i szybsze rozwiązanie).
    Mix carefully flour, salt and diced cold butter with a knife or food processor (better and faster way).
  • Jajko i zółtka ubijamy z cukrem.
    Whisk egg and yolks with sugar.
  • Mieszankę mąki i masła łączymy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki do połączenia składników.
    Give a really god mix of our flour and butter mixture with whipped eggs using a spoon.
  • Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut i odstawiamy w folii spożywczej do lodówki na przynajmniej 30 minut.
    Knead pastry by hands for a few minutes, use food wrap and let them rest in the fridge for 30 minutes at least.
  • Ciasto wałkujemy na około 5 mm grubości i pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
    Roll pastry for 5 mm and bake in the oven for 15-20 minutes in 175 degrees.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Advertisements

2 comments

  1. W składnikach podajesz 3000 g mąki pszennej – chyba rozpędziłeś się z tymi zerami – niestety to nie czek na którym dużo zer jest wskazane:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s