Idealne jako spód do ciast z owocami, serników czy mazurków. Doskonałe do wypieku ciasteczek.
Perfect for sweet cakes with fruits, cheesecake or cookies.
Składniki / Ingredients (600g ciasta / 600g of pastry):
- 300 g mąki pszennej / 300 g of wheat flour
- 100 g zimnego masła / 100g of cold butter
- 100 g cukru pudru / 100 g of castor sugar
- 2 żółtka / 2 egg yolks
- 1 jajko / 1 whole egg
- szczypta soli / pinch of salt
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, sól i pokrojone w kosteczkę zimne masło łączymy siekając nożem lub malakserem (lepsze i szybsze rozwiązanie).
Mix carefully flour, salt and diced cold butter with a knife or food processor (better and faster way). - Jajko i zółtka ubijamy z cukrem.
Whisk egg and yolks with sugar. - Mieszankę mąki i masła łączymy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki do połączenia składników.
Give a really god mix of our flour and butter mixture with whipped eggs using a spoon. - Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut i odstawiamy w folii spożywczej do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Knead pastry by hands for a few minutes, use food wrap and let them rest in the fridge for 30 minutes at least. - Ciasto wałkujemy na około 5 mm grubości i pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Roll pastry for 5 mm and bake in the oven for 15-20 minutes in 175 degrees.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!
W składnikach podajesz 3000 g mąki pszennej – chyba rozpędziłeś się z tymi zerami – niestety to nie czek na którym dużo zer jest wskazane:)
Hoo 😛 Dzięki bardzo 🙂 Przeoczenie małe 😀