Wielkanocny żurek

Na temat żurku i białego barszczu zdania są podzielone. Moim zdaniem żurek powinien być robiony na zakwasie razowym, mieć dość kwaskowy smak i nie „zabielany” ani trochę. Biały barszcz powinien być robiony na zakwasie pszennym, mieć delikatniejszy smak z większą ilością przypraw i  z dodatkiem śmietanki. Oto moja propozycja żurku na Wielkanocny stół i nie tylko. Spróbujcie i przekonajcie się sami.

Składniki (ok. 500 ml żurku):

  • 500 ml zakwasu żurkowego (przepis na zakwas podałem w innym wpisie)
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 300 ml bulionu (najlepiej mieszanka bulionu warzywnego i wody spod parzonej białej kiełbasy)
  • 1 suszony grzyb (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • smalec
  • majeranek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i suszonego grzyba podsmażamy na smalcu.
  • Dolewamy zakwas i gotujemy do momentu aż zgęstnieje (powinien się zredukować mniej więcej o połowę).
  • Dodajemy posiekany, świeży majeranek (jeśli nie mamy dajmy suszony) i zalewamy całość bulionem. Gotujemy ok. 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Żurek na Wielkanocny stół gotowy. Proponuję podać go z gotowanym na twardo jajkiem i pieczoną białą kiełbaską.

Smacznych i wesołych Świąt Wielkanocnych ! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s