Na temat żurku i białego barszczu zdania są podzielone. Moim zdaniem żurek powinien być robiony na zakwasie razowym, mieć dość kwaskowy smak i nie „zabielany” ani trochę. Biały barszcz powinien być robiony na zakwasie pszennym, mieć delikatniejszy smak z większą ilością przypraw i z dodatkiem śmietanki. Oto moja propozycja żurku na Wielkanocny stół i nie tylko. Spróbujcie i przekonajcie się sami.
Składniki (ok. 500 ml żurku):
- 500 ml zakwasu żurkowego (przepis na zakwas podałem w innym wpisie)
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 300 ml bulionu (najlepiej mieszanka bulionu warzywnego i wody spod parzonej białej kiełbasy)
- 1 suszony grzyb (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- smalec
- majeranek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i suszonego grzyba podsmażamy na smalcu.
- Dolewamy zakwas i gotujemy do momentu aż zgęstnieje (powinien się zredukować mniej więcej o połowę).
- Dodajemy posiekany, świeży majeranek (jeśli nie mamy dajmy suszony) i zalewamy całość bulionem. Gotujemy ok. 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Żurek na Wielkanocny stół gotowy. Proponuję podać go z gotowanym na twardo jajkiem i pieczoną białą kiełbaską.
Smacznych i wesołych Świąt Wielkanocnych ! 🙂