Smażona kapusta pekińska z białą kiełbasą i pomidorami

A właśnie… Ostatnio pomyślałem sobie,że zwykle kapustę pekińską jemy pod postacią surówek, a dlaczego by tak nie spróbować zjeść jej na ciepło? Tak na prawdę pomysł wziął się z tego, że jak zwykle po świętach w lodówce zostaje kilka produktów kupionych „na wyrost”. Co więcej, można z nich wyczarować na prawdę proste i bardzo smaczne dania. Tak było dzisiaj. Pomysł, który przetestowałem pierwszy raz w życiu i muszę przyznać, że na prawdę fajnie to wyszło. Zresztą… spróbujcie sami 🙂

Składniki (1 porcja):

  • 2 sparzone białe kiełbasy
  • ok. 1/3 kapusty pekińskiej
  • 200 g pomidorów z puszki (w sezonie oczywiście polecam świeże)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100 ml bulionu/wody
  • kilka listków świeżej bazylii i kilka gałązek świeżego tymianku (można dodać inne, ulubione zioła)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę (ja nie obieram z flaka) i smażymy razem kilka minut.
  • Dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, dodajemy posiekane zioła i przesmażamy 1-2 minuty. Następnie dodajemy posiekaną/startą (jak do surówek) kapustę pekińską, mieszamy, podlewamy bulionem i smażymy ok. 5 minut aż kapusta zmięknie a sos się zredukuje.
  • Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i…

Smacznego ! 🙂

Reklamy

4 comments

  1. Danie idealne! Właśnie zastanawiałam się jak wykorzystać więdniejącą pekinkę i opróżnić zamrażalnik z białej kiełbasy. Dzięki za pomysł! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. zrobiłam.dodałam 2 cebule zamiast jednej oraz normalną a nie białą kiełbasę i wyszło super . szybkie i dobre jedzonko 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s