Zakwas na żurek

Kto jadł żurek na prawdziwym domowym zakwasie, ten Wie jak niepowtarzalny ma on smak . Ten, kto jeszcze nie miał okazji spróbować  niech jak najszybciej skosztuje i wtedy bardzo szybko zapomni o kupowaniu gotowego.

Składniki (ok. 500 ml zakwasu):

  • szklanka mąki żurkowej/razowej
  • 3 szklanki wody
  • skórka z kromki razowego chleba
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Wodę zagotowujemy i ostudzamy do temperatury ok. 30 stopni – powinna być letnia, żeby nie porobiły się „kluchy” w zakwasie.
  • Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy mąkę, sól, zalewamy naszą przegotowaną, letnią wodą i mieszamy.
  • Dodajemy skórkę z chleba, rozgnieciony czosnek z łupiną (łupina daje bardzo dużo aromatu), liście laurowe i ziele angielskie.
  • Wierzch przykrywamy gazą, naczynie owijamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze).
  • Po około dwóch – trzech dniach powinniśmy otrzymać pachnący zakwas w sam raz na Wielkanocny żurek.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s