Kto jadł żurek na prawdziwym domowym zakwasie, ten Wie jak niepowtarzalny ma on smak . Ten, kto jeszcze nie miał okazji spróbować niech jak najszybciej skosztuje i wtedy bardzo szybko zapomni o kupowaniu gotowego.
Składniki (ok. 500 ml zakwasu):
- szklanka mąki żurkowej/razowej
- 3 szklanki wody
- skórka z kromki razowego chleba
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wodę zagotowujemy i ostudzamy do temperatury ok. 30 stopni – powinna być letnia, żeby nie porobiły się „kluchy” w zakwasie.
- Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy mąkę, sól, zalewamy naszą przegotowaną, letnią wodą i mieszamy.
- Dodajemy skórkę z chleba, rozgnieciony czosnek z łupiną (łupina daje bardzo dużo aromatu), liście laurowe i ziele angielskie.
- Wierzch przykrywamy gazą, naczynie owijamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze).
- Po około dwóch – trzech dniach powinniśmy otrzymać pachnący zakwas w sam raz na Wielkanocny żurek.