Jajka w herbacianej pajęczynie

Jajka to nieodłączny element Wielkanocnego menu. Jemy je w różnych formach – dodajemy do żurku, robimy sałatki, faszerujemy czy też jemy je po prostu z majonezem. A gdyby tak spróbować czegoś innego? Gdyby tak delikatnie przełamać ich smak i do tego sprawić, żeby miały niesamowity wygląd? Zobaczcie sami.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki czarnej herbaty
  • gwiazdka anyżu
  • 50 ml sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach

Przygotowanie:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Dokładnie i delikatnie opukujemy skorupkę jajka łyżeczką, żeby powstała „pajęczyna”.
  • Do gotującej się wody dodajemy herbatę, sos sojowy, gwiazdkę anyżu, sól i pieprz. Kiedy wywar nabierze ciemnego koloru wkładamy do niego jajka i gotujemy godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Wyłączamy ogień i czekamy aż całość się wystudzi.
  • Jajka obieramy i serwujemy – z wywarem od gotowania, na sałacie, z sosem lub z czym tylko mamy ochotę.

Dlaczego gotujemy je aż godzinę? Chodzi o to, żeby nasze jajka przeszły lekko smakiem wywaru. Jeśli chcemy uzyskać tylko „pajęczynę” to wystarczy ok. 15 minut gotowania.

Smaczne, efektowne i mało skomplikowane 🙂 !

Smacznego ! 🙂

Reklamy

3 comments

  1. Czytałem kiedyś o tej metodzie “na pajęczynkę” do święconki. Tylko wtedy ktoś poradził żeby farbować jajka barwnikami spożywczymi, wtedy te pęknięcia nabierały różnych kolorów.
    pzdr!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s