Burger „Kołodziej” z grillowanym indykiem

Moda na burgery jest ostatnio coraz większa, a to wiąże się z nowymi pomysłami kucharzy. Dzisiaj proponuję coś nowego, bez pszennej bułki z sezamem, bez wołowiny – jednym słowem z klasycznego burgera jest tylko człon nazwy :). Smak – dla mnie genialny. Świetnie komponujące się smaki, uwalniające się wprost proporcjonalnie do każdego kęsa. Po zjedzeniu jednego od razu miałem ochotę przygotować sobie kolejnego – pychota.

Składniki ( 1 porcja):

Burger „Kołodziej”:

  • ok. 120g sznycel z piersi indyka
  • 2 kromki chleba „Kołodziej”
  • 2 liście mini sałaty rzymskiej
  • połowa sera pleśniowego Camembert
  • połowa czerwonej cebuli
  • połowa gruszki
  • 4 łyżki masła z suszonymi pomidorami
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Masło z suszonymi pomidorami:

  • 100 g masła
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Masło z suszonymi pomidorami:

  • Masło, suszone pomidory i rozmaryn wrzucamy do pojemnika i blendujemy.
  • Powinniśmy uzyskać masło koloru czerwonawego z kawałeczkami suszonych pomidorów i rozmarynu.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Burger „Kołodziej”:

  • Przygotowanie jest na prawdę proste i nie wymagające wiele czasu. Wszystko trwa około 10 minut a smak – niebiański. Na grillowej patelni lekko skropionej oliwą z oliwek grillujemy sznycel z indyka przyprawiony solą i pieprzem około 3 minut z każdej strony.
  • Na tej samej patelni grillujemy czerwoną cebulę pokrojoną w 3 grube plastry i 2 plastry gruszki (krojone wzdłuż) około 2 minut z każdej strony.
  • Z sera Camembert kroimy 2 plastry – jeden z wierzchu drugi od spodu. Robimy tak po to,żeby jedna strona plastra była pokryta białą pleśnią (po to, żeby dało się je zgrillować). Plastry Camemberta grillujemy na patelni około 2 minut tylko od strony pokrytej pleśnią.
  • Dwie kromki chleba przypiekamy na „chrupiąco” (w piekarniku lub na patelni) i smarujemy z jednej strony wcześniej przygotowanym masłem (dość grubo). Na jednej kromce układamy kolejno sałatę rzymską, plastry sera Camembert, sznycel z indyka, plastry czerwonej cebuli i plastry gruszki. Całość przykrywamy drugą kromką chleba (oczywiście stroną z masłem do dołu).
  • Dobrze jest „spiąć” burgera wykałaczką od szaszłyków, żeby nie rozpadał się podczas podawania czy też przy jedzeniu.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s