Czasami jest tak, że chciałoby się zjeść coś innego a nie ma się czasu na wielkie kombinacje. Dzisiaj prosta, smaczna i szybka propozycja na delikatnego indyka z lekką nutą orzeźwienia. Dla osób, które nie przepadają za dużą ilością przypraw idealne.
Składniki (1 porcja):
- dwa 120 g sznycle z piersi indyka
- pół cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W zasadzie wszystko opiera się na przygotowaniu bardzo prostej marynaty. Rozdrabniamy pieprz (moździerzem lub nożem), dodajemy oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i całość dokładnie mieszamy.
- Sznycle rozbijamy lekko tłuczkiem, nacieramy dokładnie marynatą z obu stron i pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, żeby mięso pochłonęło aromat cytryny.
- Pozostaje nam już tylko smażenie sznycli po 3 minuty z każdej strony i możemy podawać z ulubioną surówką, pieczonymi ziemniaczkami, purée czy innymi dodatkami.
Smacznego 🙂 !