Sznycel z indyka marynowany w cytrynie

Czasami jest tak, że chciałoby się zjeść coś innego a nie ma się czasu na wielkie kombinacje. Dzisiaj prosta, smaczna i szybka propozycja na delikatnego indyka z lekką nutą orzeźwienia. Dla osób, które nie przepadają za dużą ilością przypraw idealne.

Składniki (1 porcja):

  • dwa 120 g sznycle z piersi indyka
  • pół cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • W zasadzie wszystko opiera się na przygotowaniu bardzo prostej marynaty. Rozdrabniamy pieprz (moździerzem lub nożem), dodajemy oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i całość dokładnie mieszamy.
  • Sznycle rozbijamy lekko tłuczkiem, nacieramy dokładnie marynatą  z obu stron i pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, żeby mięso pochłonęło aromat cytryny.
  • Pozostaje nam już tylko smażenie sznycli po 3 minuty z każdej strony i możemy podawać z ulubioną surówką, pieczonymi ziemniaczkami, purée czy innymi dodatkami.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s