Roladka wieprzowa pod pierzynką z szałwii

Kiedyś w internecie oglądałem program gdzie Gordon Ramsay przyrządzał właśnie taką roladkę. Składniki, które używał do mięsa wieprzowego bardzo mnie zainteresowały, a ponieważ ja lubię takie niecodzienne połączenia to postanowiłem wypróbować ten przepis na swoim podniebieniu i zdać Wam relacje. Zamiast ostrej kiełbaski do środka dodałem świeżą papryczkę chili (chociaż na pewno z kiełbaską smak jest równie wyśmienity). Przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a smak i aromat jest na prawdę obłędny.

Składniki (1 porcja):

  • 30 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • pół jabłka
  • 5 suszonych moreli
  • 10 orzechów pistacjowych
  • skórka z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • około 30 dużych listków świeżej szałwii
  • 1 duża papryczka chili
  • sól, pieprz i oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Do wieprzowiny dodajemy pół startego (na grubych oczkach) jabłka, posiekane suszone morele, pistacje (obrane) i posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy skórkę z cytryny. Wszystko razem mieszamy.
  • Rozkładamy folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) skrapiamy oliwą z oliwek, układamy listki szałwi w dwóch równoległych rzędach (około 15cm) i oprószamy solą i pieprzem.
  • Na listkach szałwii układamy część mięsa tak, żeby na górze na na dole listki wystawały na około 1 cm. Do środka wkładamy przekrojoną na pół papryczkę (wcześniej oczywiście oczyszczoną) i nakładamy na wierzch resztę mięsa.
  • Zawijamy całość w „cukierka” i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Roladki podałem z pieczonymi, młodami ziemniaczkami i delikatnie polałem sosem piri piri dla zaostrzenia smaku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s