Łódki z bakłażana faszerowane wieprzowiną i mozzarellą

Bakłażan sam w sobie nie ma żadnego wyraźnego smaku, ale jest świetny jako dodatek do dań lub zapieczony z czymś w środku. Wystarczy dobra kompozycja składników i możemy przygotować świetną przystawkę lub danie główne. Dzisiaj propozycja bakłażana z farszem wieprzowym i mozzarellą. Na prawdę warto spróbować.

Składniki (2 łódki):

  • 1 bakłażan
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • łyżeczka kuminu
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • świeże zioła (bazylia i oregano)

Przygotowanie:

  • Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka. Połówki bakłażanów od wewnątrz dobrze solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy bez tłuszczu (najlepiej na patelni grillowej) około 5 minut od wewnętrznej strony.
  • Miąższ który wyjęliśmy ze środka naszego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Dodajemy 3 posiekane ząbki czosnku, wieprzowinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy 5 minut. Dodajemy zmielony w moździerzu (lub posiekany nożem) kumin, słodką paprykę i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko gotujemy 5 minut doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy ogień, dodajemy do farszu 3/4 startej mozzarelli, mieszamy i faszerujemy dwie połówki bakłażana.
  • Nafaszerowane bakłażany wkładamy na blachę, posypujemy resztą mozzarelli i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
  • Posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi oraz skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s