Bakłażan sam w sobie nie ma żadnego wyraźnego smaku, ale jest świetny jako dodatek do dań lub zapieczony z czymś w środku. Wystarczy dobra kompozycja składników i możemy przygotować świetną przystawkę lub danie główne. Dzisiaj propozycja bakłażana z farszem wieprzowym i mozzarellą. Na prawdę warto spróbować.
Składniki (2 łódki):
- 1 bakłażan
- 200 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- łyżeczka kuminu
- 1 kula mozzarelli (125 g)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- świeże zioła (bazylia i oregano)
Przygotowanie:
- Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka. Połówki bakłażanów od wewnątrz dobrze solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy bez tłuszczu (najlepiej na patelni grillowej) około 5 minut od wewnętrznej strony.
- Miąższ który wyjęliśmy ze środka naszego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Dodajemy 3 posiekane ząbki czosnku, wieprzowinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy 5 minut. Dodajemy zmielony w moździerzu (lub posiekany nożem) kumin, słodką paprykę i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko gotujemy 5 minut doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy ogień, dodajemy do farszu 3/4 startej mozzarelli, mieszamy i faszerujemy dwie połówki bakłażana.
- Nafaszerowane bakłażany wkładamy na blachę, posypujemy resztą mozzarelli i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
- Posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego ! 🙂