Tagliatelle w sosie „blue” z szynką szwarcwaldzką

Dzisiaj kolejny pomysł na moje ulubione makarony. Sos z pleśniowego sera typu „blue” z niemiecką, wędzoną szynką i ostrą papryczką. Przepis w zasadzie prosty, kilka składników połączonych w całość daje ciekawy smaczek. Zachęcam do wypróbowania na szybki obiad, a może i nawet romantyczną kolację?

Składniki (1 porcja):

  • makaron tagliatelle
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera pleśniowego „blue”
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml wody (najlepiej tej od gotowania makaronu)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Jak to w większości moich dotychczasowych przepisów na dania makaronowe zaczynamy od wstawienia osolonej wody i gotowania makaronu. Oczywiście al dente.
  • Podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwiek posiekany czosnek i chli – około minuty.
  • Wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy i rozpuszczamy go aż do uzyskania jednolitego sosu. Dobrze robić to na małym ogniu.
  • Dodajemy do sosu pokrojoną w około 1 cm paski (wszerz) szynkę szwarcwaldzką i podlewamy całość wodą. Gotujemy około minuty, żeby szynka zagrzała się w sosie.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s