Dzisiaj kolejny pomysł na moje ulubione makarony. Sos z pleśniowego sera typu „blue” z niemiecką, wędzoną szynką i ostrą papryczką. Przepis w zasadzie prosty, kilka składników połączonych w całość daje ciekawy smaczek. Zachęcam do wypróbowania na szybki obiad, a może i nawet romantyczną kolację?
Składniki (1 porcja):
- makaron tagliatelle
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g sera pleśniowego „blue”
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 50 ml wody (najlepiej tej od gotowania makaronu)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Jak to w większości moich dotychczasowych przepisów na dania makaronowe zaczynamy od wstawienia osolonej wody i gotowania makaronu. Oczywiście al dente.
- Podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwiek posiekany czosnek i chli – około minuty.
- Wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy i rozpuszczamy go aż do uzyskania jednolitego sosu. Dobrze robić to na małym ogniu.
- Dodajemy do sosu pokrojoną w około 1 cm paski (wszerz) szynkę szwarcwaldzką i podlewamy całość wodą. Gotujemy około minuty, żeby szynka zagrzała się w sosie.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe.
Smacznego 🙂 !