Dzisiaj serwujemy rybę. Jedną z moich ulubionych jest pstrąg. Postanowiłem trochę pomieszać w smakach, a podczas zakupów pojawiła się w mojej głowie myśl o połączeniu ryby z malinami. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Warto przekonać się o tym na sobie. Zapraszam do kuchni.
Składniki:
Pstrąg:
- tuszka pstrąga ok.250g
- pieprz cytrynowy
- sól
Pikantny sos malinowy:
- 100 g malin
- 5 łyżek syropu klonowego
- połowa limonki
- łyżeczka pikantnego sosu chili
- łyżka octu balsamicznego
- sól
Przygotowanie:
Pstrąg:
- Pstrąga dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy.
- Oprószamy pieprzem cytrynowym i solą. Skrapiamy lekko oliwią z oliwek i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Smażymy na oliwie z oliwek z obu stron po 4 – 5 minut i wykładamy na talerz.
Pikantny sos malinowy:
- Maliny podsmażamy z syropem klonowym do momentu aż się rozpadną.
- Dodajemy sok z połowy limonki (można wyciśniętą limonkę również dodać do sosu).
- Dodajemy sos chili, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu aż osiągniemy konsystencję gęstego sosu.
- Doprawiamy do smaku solą i gotowe.
Do ryby i sosu malinowego podałem plastry sera pleśniowego. Bardzo fajna kompozycja. Polecam gorąco.
Smacznego 🙂 !
Czy zamiast smażyć, można spróbować grillować pstrąga?
Oczywiście 🙂 Grillować, piec w piekarniku 🙂 Wszystkie metody „dozwolone” 🙂