Pstrąg z pikantnym sosem malinowym

Dzisiaj serwujemy rybę. Jedną z moich ulubionych jest pstrąg. Postanowiłem trochę pomieszać w smakach, a podczas zakupów pojawiła się w mojej głowie myśl o połączeniu ryby z malinami. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Warto przekonać się o tym na sobie. Zapraszam do kuchni.

Składniki:

Pstrąg:

  • tuszka pstrąga ok.250g
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Pikantny sos malinowy:

  • 100 g malin
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • połowa limonki
  • łyżeczka pikantnego sosu chili
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól

Przygotowanie:

Pstrąg:

  • Pstrąga dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy.
  • Oprószamy pieprzem cytrynowym i solą. Skrapiamy lekko oliwią z oliwek i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Smażymy na oliwie z oliwek z obu stron po 4 – 5 minut i wykładamy na talerz.

Pikantny sos malinowy:

  • Maliny podsmażamy z syropem klonowym do momentu aż się rozpadną.
  • Dodajemy sok z połowy limonki (można wyciśniętą limonkę również dodać do sosu).
  • Dodajemy sos chili, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu aż osiągniemy konsystencję gęstego sosu.
  • Doprawiamy do smaku solą i gotowe.

Do ryby i sosu malinowego podałem plastry sera pleśniowego. Bardzo fajna kompozycja. Polecam gorąco.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s