Zupa-krem z pieczonej papryki

Ostatnimi czasy na zakupach moje oczy przykuwały piękne, czerwone papryki. Od razu pomyślałem, że mam ochotę na … no właśnie na coś banalnego w przygotowaniu, szybkiego i lekkiego. Zarazem na coś niecodziennego w smaku jak na swoją prostotę.

Składniki (ok. 400 ml) zupy:

  • 4 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Papryki myjemy, przekrajamy na pół, oczyszczamy, wkładamy na blachę skórą do góry, lekko skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu obieramy papryki ze skóry.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę (obraną ze skórki) i posiekany tymianek. Całość smażymy około 5 minut.
  • Dodajemy bulion i gotujemy około 5 minut. Blendujemy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe do podania.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s