Ostatnimi czasy na zakupach moje oczy przykuwały piękne, czerwone papryki. Od razu pomyślałem, że mam ochotę na … no właśnie na coś banalnego w przygotowaniu, szybkiego i lekkiego. Zarazem na coś niecodziennego w smaku jak na swoją prostotę.
Składniki (ok. 400 ml) zupy:
- 4 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- kilka gałązek tymianku
- 300 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Papryki myjemy, przekrajamy na pół, oczyszczamy, wkładamy na blachę skórą do góry, lekko skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu obieramy papryki ze skóry.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę (obraną ze skórki) i posiekany tymianek. Całość smażymy około 5 minut.
- Dodajemy bulion i gotujemy około 5 minut. Blendujemy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe do podania.
Smacznego 🙂 !