Zupa szczawiowa z jabłkiem i grillowanym jajkiem

Miałem dzisiaj zupełnie inny plan na obiad, ale kiedy wszedłem do swojego ulubionego „warzywniaka” i zobaczyłem świeży szczaw – nie mogłem się oprzeć. Nie ukrywam, że nigdy nie byłem wielbicielem tej zupki, ale teraz już wiem dlaczego. Po prostu nigdy nie było mi dane jeść jej przygotowanej ze świeżego szczawiu. Oto cały sekret tej zupki. Wyraźna, ale zarazem delikatna. Biegnijcie prędko do sklepu po świeży szczaw i zaznajcie prawdziwego smaku.

Składniki (ok. 500 ml zupy):

  • pęczek szczawiu (ok. 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • jabłko
  • 20 g masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Posiekany czosnek i pokrojone w kostkę jabłko (obrane ze skórki) podsmażamy 2-3 minuty na maśle.
  • Dodajemy wcześniej umyty i pokrojony szczaw, i smażymy razem 5 minut.
  • Całość zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Jajko przecinamy na pół i grillujemy (można na patelni grillowej) aż pojawią się „pręgi”. Zgrillowałem też lekko skórkę od jabłka – jeżeli ktoś lubi śmiało może dodać sobie ją do zupy.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s