Tort Czarnolas – „Urodzinowy Home-Made”

Zgodnie z urodzinową obietnicą dzisiaj pora na słodkości. Na początku chciałbym podziękować Wam wszystkim za odwiedzanie, komentowanie i lajkowanie przez cały ten rok. Nie ukrywam, że prowadzenie bloga sprawia mi ogromną przyjemność, bo uczę się wielu nowych rzeczy i przy okazji mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z Wami. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie jeszcze smaczniejszy i zaskoczy w kuchni nie tylko mnie. Specjalnie na pierwsze urodziny PasjiSmaku zmierzyłem się ze swoją słabą stroną sztuki kulinarnej jaką jest cukiernictwo. Przyznam, że ten tort „chodził” za mną już jakiś czas. Urzekł mnie jego wygląd, nie potrafiłem go jeszcze dzisiaj odwzorować, ale mam nadzieję, że kiedyś też będę potrafił czarować takie cuda na „talerzu”. Jedno jest pewne – smakuje wyśmienicie i bardzo czekoladowo.

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 25 g kakao

Mus czekoladowy:

  • 250 g ciemnej kuwertury (lub gorzkiej czekolady jeśli nie mamy dostępu do kuwertury)
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietanki 36 %

Syrop do skropienia biszkoptów:

  • 250 g wody
  • 150 g cukru
  • 70 g wódki lub nalewki wiśniowej
  • 1 szt. cytryny

Dodatkowo:

  • wydrylowane wiśnie, konfitura wiśniowa lub wiśnie nasączone w wódce – do przełożenia

Przygotowanie:

Biszkopt czekoladowy:

  • Jajka wraz z cukrem ubijamy na jednolitą, puszystą masę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do masy partiami dodajemy przesianą mąkę połączoną z kakao, ciągle delikatnie mieszając ją łopatką, już nie mikserem.
  • Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy, i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 min., do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Nie otwieramy piekarnika w początkowej fazie pieczenia, gdy biszkopt wzrasta, ponieważ może opaść.

Mus czekoladowy:

  • Kuwerturę wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszamy, czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy do niej małymi porcjami ubita wcześniej śmietanę.

Syrop do skropienia biszkoptów:

  • Wodę z cukrem gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy po ostygnięciu wiśniówkę

Wykończenie:

  • Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
  • Wkładamy jeden kawałek na dno tortownicy i dobrze nasączamy go syropem wiśniowym. Na dno wsypujemy wydrylowane wiśnie, nakładamy na nie mus czekoladowy, a następnie drugi biszkopt, który nasączamy i na który analogicznie nakładamy czekoladowy mus.
  • Wyrównujemy powierzchnię.
  • Tort na wierzchu można udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną, wiśniami czy też startą czekoladą – wedle gustu.

Smacznego 🙂 !

Przepis Pana Grzegorza Walickiego zaczerpnięty ze strony http://www.akademia-kulinarna.pl/2013/05/tort-czarnolas/

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s