Sałatka z kozim serem, boczkiem i winogronami skropiona sezamową emulsją

Często powtarzam, że najlepsze przepisy nierzadko są dziełem przypadku. Czasami jest tak, że nie mamy siły, jesteśmy głodni i szybko trzeba przygotować coś z tego, co mamy w lodówce. Dzisiaj spotkało to mnie i muszę przyznać, że dziełem przypadku udało mi się „stworzyć” naprawdę świetną sałatkę. Różnorodność świetnie komponujących się smaków złożynych z kilku produktów. Spróbujcie, bo naprawdę warto.

Składniki (1 porcja):

  • 50 g rucoli
  • 100 g koziego sera
  • 100 g surowego boczku w plastrach
  • 50 g winogron granatowych
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • ok. 10 gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka miodu
  • 10 kropel tabasco

Przygotowanie:

  • Rucolę, pokrojony w kostkę kozi ser, pokrojony w ok. 1cm paseczki boczek, połówki winogron i posiekany tymianek mieszamy razem w misce.
  • Olej sezamowy, miód i tabasco mieszamy, żeby zrobić emulsję (najlepiej w shakerze smaków lub słoiczku).
  • Sałatkę wykładamy na talerz, polewamy przygotowaną emulsją i cieszymy się niezwykłym smakiem.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s