Często powtarzam, że najlepsze przepisy nierzadko są dziełem przypadku. Czasami jest tak, że nie mamy siły, jesteśmy głodni i szybko trzeba przygotować coś z tego, co mamy w lodówce. Dzisiaj spotkało to mnie i muszę przyznać, że dziełem przypadku udało mi się „stworzyć” naprawdę świetną sałatkę. Różnorodność świetnie komponujących się smaków złożynych z kilku produktów. Spróbujcie, bo naprawdę warto.
Składniki (1 porcja):
- 50 g rucoli
- 100 g koziego sera
- 100 g surowego boczku w plastrach
- 50 g winogron granatowych
- 2 łyżki czarnego sezamu
- ok. 10 gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- łyżka miodu
- 10 kropel tabasco
Przygotowanie:
- Rucolę, pokrojony w kostkę kozi ser, pokrojony w ok. 1cm paseczki boczek, połówki winogron i posiekany tymianek mieszamy razem w misce.
- Olej sezamowy, miód i tabasco mieszamy, żeby zrobić emulsję (najlepiej w shakerze smaków lub słoiczku).
- Sałatkę wykładamy na talerz, polewamy przygotowaną emulsją i cieszymy się niezwykłym smakiem.
Smacznego 🙂 !