Golonka indycza marynowana w natce pietruszki i słoneczniku

Golonka i piwo – danie prawdziwych mężczyzn. Bardzo dawno miałem ochotę na zrobienie sobie prawdziwej golonki w piwie. Niestety w wyniku mojej nieuwagi kupiłem zamiast golonki wieprzowej, mięso z indyka. Rozkojarzony, dopiero w domu zauważyłem niespodziankę. Pomyślałem wtedy, że pomysł z piwem do indyka może być średnio trafiony, gdyż jest to mięso delikatniejsze. Wpadłem za to na inną myśl… Zobaczcie sami.

Składniki (1 porcja):

  • ok. 500 g golonki indyczej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki tabasco
  • łyżka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki octu słodowego
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Golonkę dokładnie oczyszczamy, opalamy, myjemy i osuszamy.
  • Natkę pietruszki, słonecznik, tabasco i ocet razem blendujemy. (Jeśli nie mamy blendera dokładnie siekamy natkę i słonecznik, i mieszamy razem z pozostałymi składnikami). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i dokładnie smarujemy w każdym miejscu golonką marynatą. Zostawiamy ją w lodówce na kilka godzin ( najlepiej na całą noc).
  • Wkładamy w rękaw do pieczenia, dodajemy masło i pieczemy w ok. 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z pieczenia i redukujemy aż zgęstnieje. Polewamy nim golonkę na talerzu i rozkoszujemy się smakiem.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s