Kompot rabarbarowy z dodatkami

W zasadzie styczność z rabarbarem miałem raz w życiu. Kiedyś ciocia przywiozła ciasto z rabarbaremi muszę przyznać, że byłem pozytywnie zaskoczony smakiem tego wypieku. Ostatnio sam postanowiłem „powalczyć” z tym przysmakiem i przygotować coś o czym dużo czytałem, ale nigdy nie próbowałem. W związku z tym, że bardzo lubię kompoty i uważam, że są znacznie smaczniejsze od kupnych soków nie mógłbym nie spróbować zrobić kompotu właśnie z rabarbaru. Jeśli nie próbowaliście – spróbujcie, bo warto.

Składniki (ok. litr kompotu):

  • ok. 0,5 kg rabarbaru
  • 10 truskawek
  • 1 pomarańcza
  • 5 goździków
  • 2 owoce kardamonu
  • cukier (do smaku)
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  • Przygotowanie jak to z kompotami bywa zwykle jest proste. Rabarbar myjemy, odcinamy liście tak, żeby pozostały nam tylko czerwone części. Kroimy na 2-3 cm kawałki i wkładamy do garnka.
  • Dodajemy truskawki, pokrojoną pomarańczę, goździki, kardamon i zalewamy wodą.
  • Gotujemy na małym ogniu 1-1,5 h – ja jestem zdania, że kompot należy gotować długo, żeby był na prawdę smaczny.
  • Jeśli chodzi o cukier to celowo napisałem, żeby „dosmaczyć” według swojego upodobania – ja wolę mniej słodkie kompotu, ale to zależy od upodobań każdego z nas.
  • Można podawać na ciepło lub na zimno – osobiście wybieram opcję numer 2. Kompot z rabarbaru – świetnie gaszący pragnienie w upalne dni, które przecież niebawem przed nami.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s