Świetny dodatek przede wszystkim do mięs. Botwinka w połączeniu z miodem i octem balsamicznym daje smak bardzo wykwintny i uzależniający 🙂
Składniki (1 porcja):
- pęczek botwinki
- 1-2 szalotki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Botwinkę płuczemy pod zimną wodą. Korzenie\bulwy po uprzednim oczyszczeniu (pamiętajmy,że botwinki nie trzeba obierać) kroimy w grubsze plasterki\półplasterki, łodyżki kroimy na kilkucentymetrowe słupki. Liście zostawmy sobie np. na sałatkę.
- Wszystko wrzucamy na kilka minut do wrzątku (tak, żeby były na półtwardo) a potem obficie przelewamy zimną wodą – nazywa się to blanszowaniem.
- Następnie wkładamy całość na patelnię dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka oraz miód i przesmażamy ok. 5 minut na dużym ogniu. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny dla podkreślenia smaku i smażymy całość 1-2 minuty.
Smacznego 🙂 !