Naleśniki z nadzieniem waniliowo-truskawkowym i rodzynkami

Tak… jestem zakochany w jedzeniu mięsa, ale to nie znaczy, że nie można czasem zrobić sobie małej odskoczni i skorzystać z dóbr jakie niesie nam późna wiosna i lato. Truskawki, to obok czereśni jedne z moich ulubionych owoców jakie teraz się pojawiają. Przepis dzisiejszy jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny (szczególnie lubiłem takie frykasy, kiedy byłem dzieckiem). Zachęcam do spróbowania.

Składniki (nadzienie na 4-5 porcji):

  • ok. 150 g truskawek
  • ok. 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie dla wzbogacenia waniliowego smaku)
  • ok. 50 g rodzynek
  • łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  • Truskawki czyścimy z szypułek, myjemy i osuszamy z wody.
  • Rodzynki moczymy w wodzie ok. 15-20 minut (w wersji dla dorosłych można namoczyć je w alkoholu).
  • Jeśli posiadamy blender – blendujemy razem truskawki i serek z dodatkiem miąższu z wanilii i cynamonu, ale nie na jednolitą masę. Chodzi o to, żeby zachowały się jakieś kawałki truskawek. Jeśli blendera nie posiadamy – rozcieramy truskawki np. widelcem i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.
  • Na koniec dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i nakładamy nadzienie na naleśniki (przepis na naleśniki znajdźcie w poście „Ciasto naleśnikowe”.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s