Sałatka z botwinki z przepiórczymi jajkami i kurczakiem aromatyzowanym ziołami

Wielokrotnie to mówiłem, ale będę to powtarzał – czas wiosny i lata to niesłychanie cudowny okres w związku z licznymi nowalijkami na straganach i w sklepach. Wreszcie czuć w nich prawdziwy smak i warto z nich korzystać jak najczęściej. Dzisiaj propozycja wykorzystania liści botwinki – przemiła w smaku sałatka z dodatkiem przepiórczych jaj, to jest to czego mi trzeba było.

Składniki (1 porcja):

  • liście z 1 pęczka botwinki
  • 6 przepiórczych jaj
  • ok. 100 g pierś kurczaka
  • 6 pomidorków cherry
  • 50 g borówek
  • 1 szalotka
  • kilka gałązek świeżych ziół (ja wybrałem szałtwię,rozmaryn,tymianek i oregano)
  • 1 nieobrany ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, posiekane zioła i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka i smażymy. Zostawiamy do wystudzenia.
  • Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut), studzimy i obieramy.
  • Liście botwinki płuczemy pod zimną wodą, suszymy i kroimy w ok. 2 cm szerokości paski – układamy na talerzu.
  • Dodajemy pokrojone jajka i pomidorki, pokrojoną w piórka szalotkę, borówki i kurczaka – wszystko oczywiście możemy delikatnie wymieszać.
  • W zasadzie sałatka gotowa. Jeżeli chodzi o sos do niej to świetnie nadaje się do lekkiego „zwilżenia” oliwa z ziołami i aromatem czosnku, która pozostała ze smażenia kurczaka. Ja dodatkowo dodałem do całości lekki sos majonezowy – wybór należy do Was.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s