Wielokrotnie to mówiłem, ale będę to powtarzał – czas wiosny i lata to niesłychanie cudowny okres w związku z licznymi nowalijkami na straganach i w sklepach. Wreszcie czuć w nich prawdziwy smak i warto z nich korzystać jak najczęściej. Dzisiaj propozycja wykorzystania liści botwinki – przemiła w smaku sałatka z dodatkiem przepiórczych jaj, to jest to czego mi trzeba było.
Składniki (1 porcja):
- liście z 1 pęczka botwinki
- 6 przepiórczych jaj
- ok. 100 g pierś kurczaka
- 6 pomidorków cherry
- 50 g borówek
- 1 szalotka
- kilka gałązek świeżych ziół (ja wybrałem szałtwię,rozmaryn,tymianek i oregano)
- 1 nieobrany ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, posiekane zioła i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka i smażymy. Zostawiamy do wystudzenia.
- Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut), studzimy i obieramy.
- Liście botwinki płuczemy pod zimną wodą, suszymy i kroimy w ok. 2 cm szerokości paski – układamy na talerzu.
- Dodajemy pokrojone jajka i pomidorki, pokrojoną w piórka szalotkę, borówki i kurczaka – wszystko oczywiście możemy delikatnie wymieszać.
- W zasadzie sałatka gotowa. Jeżeli chodzi o sos do niej to świetnie nadaje się do lekkiego „zwilżenia” oliwa z ziołami i aromatem czosnku, która pozostała ze smażenia kurczaka. Ja dodatkowo dodałem do całości lekki sos majonezowy – wybór należy do Was.
Smacznego 🙂 !