Mafaldine/Reginette z dorszem w sosie koperkowo-śliwkowym z nutą cytrynową

Ochota na rybę i makaron? Nic prostszego. Na początku nie miałem na to kompletnie żadnego pomysłu, a złość się we mnie zbierała, bo wiadomo, że człowiek głodny to i zły. Nagle przyszło olśnienie… Połączenie kilku pozornie zwykłych smaków dało niebiański smak i unoszący się po całej kuchni aromat. Mmm… aż ślinka cieknie mi na samo wspomnienie tego dania.

Składniki (1 porcja):

  • Makaron Mafaldine/Reginette (rodzaj wstążek)
  • 200 g fileta z dorsza
  • 50 g suszonych śliwek
  • pół pęczka koperku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z połowy cytryny
  • 20 g masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Jak zwykle na początku wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go w międzyczasie przygotowywania sosu.
  • Dorsza kroimy w mniejsze paseczki i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem, na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Chodzi o to, żeby masło się nam nie przypaliło i nie dało niedobrego smaku w sosie.
  • Do podsmażonego dorsza dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem 2-3 minuty.
  • Całość podlewamy śmietanką, dodajemy posiekany (umyty wcześniej) koperek, skórkę z cytryny i redukujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładamy ugotowany,odcedzony makaron (oczywiście nie przelewany go zimną wodą!). Mieszamy i pozostawiamy całość na małym ogniu ok.2 minut,aż makaron „opije się” trochę smakiem sosu.

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem suszonych śliwek marki Food & Joy.food--joy_logo_1352987214

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s