Pikantna zupa-krem z czerwonej fasoli

Mimo, że aura nas otaczająca nie sprzyja może do jedzenia gorących i pikantnych potraw, a królować powinny raczej chłodniki i chłodzące napoje to ja postanowiłem jednak podać dzisaj coś ostrzejszego. Zupa-krem z czerwonej fasoli, z nutką pikanterii to coś na co miałem ochotę od kilku już dni. Proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne.

Składniki (ok. 500 ml zupy):

  • czerwona fasola w puszce (400g)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka tabasco
  • 250 ml bulionu (najlepiej wołowego)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy 2-3 minuty posiekany czosnek, cebulę i papryczki chili.
  • Dodajemy całą puszkę fasoli (bez odsączania) i gotujemy całość kilka minut.
  • Podlewamy bulionem, dodajemy tabasco i blendujemy.
  • Gotujemy 3-4 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Podałem całość z plastrami czerwonej cebuli i płatkami migdałów.

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem czerwonej fasoli w puszce marki Food & Joy.

food--joy_logo_1352987214

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s