Mimo, że aura nas otaczająca nie sprzyja może do jedzenia gorących i pikantnych potraw, a królować powinny raczej chłodniki i chłodzące napoje to ja postanowiłem jednak podać dzisaj coś ostrzejszego. Zupa-krem z czerwonej fasoli, z nutką pikanterii to coś na co miałem ochotę od kilku już dni. Proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne.
Składniki (ok. 500 ml zupy):
- czerwona fasola w puszce (400g)
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka tabasco
- 250 ml bulionu (najlepiej wołowego)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy 2-3 minuty posiekany czosnek, cebulę i papryczki chili.
- Dodajemy całą puszkę fasoli (bez odsączania) i gotujemy całość kilka minut.
- Podlewamy bulionem, dodajemy tabasco i blendujemy.
- Gotujemy 3-4 minuty.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podałem całość z plastrami czerwonej cebuli i płatkami migdałów.
Smacznego 🙂 !
Do przepisu użyłem czerwonej fasoli w puszce marki Food & Joy.