Potrawka z wędzonego kurczaka i żółtych warzyw (+recenzja)

Kolejne testy w kuchni. Muszę Wam powiedzieć, że to wcale nie jest takie proste wymyśleć coś z gotowych produktów, ale mam nadzieję, że kolejny raz stanąłem na wysokości zadania. Tym razem danie prostsze, ale równie pyszne. Można powiedzieć, że dwa składniki z lekkimi dodatkami i danie gotowe. Przekonajcie się sami i koniecznie przeczytajcie recenzję kolejnego produktu FRoSTY.

Składniki (2 porcje):

  • ok. 500 g wędzonego kurczaka
  • 1 opakowanie zamrożonych “żółtych warzyw na patelnię” firmy Frosta (400g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 250 ml bulionu
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kurczaka oczyszczamy z kości i skóry, samo mięso kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy na nią mrożone warzywa. Przesmażamy 3-4 minuty na średnim ogniu.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy 2-3 minuty posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojonego kurczaka, słodką paprykę i smażymy razem kolejne 2-3 minuty.
  • Dodajemy przesmażone warzywa, gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie, podlewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut aż sos się zredukuje.
  • Doprawiamy solą (uwaga, bo wędzony kurczak jest słony) i pieprzem. Gotowe ! 🙂

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem żółtych warzyw na patelnię  marki FRoSTA.

LOGO_Frosta

Teraz chwila na kolejną krótką recenzję dotyczącą mrożonych warzyw z FRoSTY. Jest ona nazwana mieszanką “żółtych warzyw z przyprawami”, chociaż jak to było w poprzednim produkcie znajdują się w niej „efekty kolorystyczne” w postaci czerwonej papryki czy też cebuli . Jak wspomniałem w poprzedniej recenzji wydaje mi się, że jest to całkiem trafny dodatek. W tym opakowaniu znajdziemy głównie mieszankę ćwiartek ziemniaków, kukurydzy i cebuli. Jeśli jednak chodzi o proporcję to nie mam w tym przypadku zastrzeżeń. Moim zdaniem przewaga ziemniaków jest akurat w tym przypadku słuszna, niestety ich jakość nie jest zachwycająca – nie są złe, ale też nie są bardzo dobre. Największy problem moim zdaniem leży w przyprawach. W zasadzie jest nią tylko koperek i sól. O ile każdy z nas zna smak świeżo posiekanego koperku na młodych ziemniaczkach z masełkiem to w tym przypadku świeżo zamrożony koperek akurat nie przypadł mi do gustu – może warto pomyśleć o czymś innym? Może lekki aromat kminku wspaniale pasującego do ziemniaków? Co jeśli chodzi o jakość warzyw? Jeśli chodzi o wygląd, to prezentuję się to bardzo pozytywnie tak jak w przypadku wcześniejszych warzyw, które recenzowałem. Niestety tak jak wcześniej wspomniałem jakość ziemniaków nie powala na kolana. Kolorystycznie wygląda to bardzo dobrze.

Podsumowując. W skali 1 do 5 akurat ten produkt otrzymałby ode mnie ocenę 3. W porównaniu z poprzednim produktem, który wysoko postawił poprzeczkę ten wypada słabiej. Nie znaczy to jednak, że jest zły. Ma po prostu punkty, które moim zdaniem dobrze byłoby poprawić. Nie zniechęcam Was, a wręcz mam nadzieję, że sami kupicie i ocenicie ten produkt na swoim talerzu 🙂

 

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s