Papardelle z tuńczykiem, jalapeño i nutką szałwii

Kolejny raz przepis na makaron. Mówiłem już Wam, że jestem zakochany w jedzeniu makaronów i tworzeniu do nich sosów i smaków. Przede wszystkim dlatego, że nie wymagają one wiele czasu. 10 – 15 minut i zwykle danie jest gotowe. W dzisiejszym przepisie najdłużej trwa gotowanie makaronu. Tuńczyk z ostrymi papryczkami, podkreślony aromatem świeżej szałwii – czego chcieć więcej ?! Przekonajcie się sami.

Składniki (1 porcja):

  • makaron papardelle
  • puszka tuńczyka w oleju
  • ok. 40g marynowanych papryczek jalapeño
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 15 listków świeżej szałwii
  • 5 łyżek wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  • Na patelnię wlewamy olej, w którym był tuńczyk i podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy papryczki (pokrojone) i chwilę przesmażamy, żeby się zagrzały.
  • Dodajemy tuńczyka, podlewamy wszystko wodą od gotowaia makaronu, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i podgrzewamy wszystko.
  • Dodajemy ugotowany makaron i posiekaną szałwię. Mieszamy i zostawiamy całość na małym ogniu 1-2 minuty, żeby makaron „złapał” trochę smaku.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s