Kolejny raz przepis na makaron. Mówiłem już Wam, że jestem zakochany w jedzeniu makaronów i tworzeniu do nich sosów i smaków. Przede wszystkim dlatego, że nie wymagają one wiele czasu. 10 – 15 minut i zwykle danie jest gotowe. W dzisiejszym przepisie najdłużej trwa gotowanie makaronu. Tuńczyk z ostrymi papryczkami, podkreślony aromatem świeżej szałwii – czego chcieć więcej ?! Przekonajcie się sami.
Składniki (1 porcja):
- makaron papardelle
- puszka tuńczyka w oleju
- ok. 40g marynowanych papryczek jalapeño
- 4 ząbki czosnku
- ok. 15 listków świeżej szałwii
- 5 łyżek wody z gotowania makaronu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Na patelnię wlewamy olej, w którym był tuńczyk i podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy papryczki (pokrojone) i chwilę przesmażamy, żeby się zagrzały.
- Dodajemy tuńczyka, podlewamy wszystko wodą od gotowaia makaronu, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i podgrzewamy wszystko.
- Dodajemy ugotowany makaron i posiekaną szałwię. Mieszamy i zostawiamy całość na małym ogniu 1-2 minuty, żeby makaron „złapał” trochę smaku.
Smacznego 🙂 !
mm, ale pychota!
to musssssssssi byc pyszne!!! pozdrawiam