Pogoda cały czas sprzyja, w takim razie kuchnia też powinna sprzyjać naszemu dobremu samopoczuciu. W związku z tym, że ostatnimi czasy panują upały, to przydałoby się troszeczkę ochłodzić. Lekki chłodnik ogórkowy z aromatem czosnku i miodowym „smaczkiem”, to coś idealnego na takie właśnie dni. Sami spróbujcie 🙂
Składniki (ok. 700ml chłodnika):
- 500 ml maślanki
- 1 ogórek szklarniowy
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ogórek, koperek i szczypiorek płuczemy i suszymy.
- Ogórek, koperek i szczypiorek blendujemy z maślanką, ząbkami czosnku (oczywiście obranymi) i miodem.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Smacznego 🙂 !