Od jakiegoś już czasu możemy cieszyć się początkiem sezonu grzybowego. Jedne z moich ulubionych to kurki, z których można przyrządzać naprawdę przepyszne kompozycje. Dzisiaj połączenie mięsa kurczaka z tymi właśnie grzybami i delikatną nutą ziół. Biegnijcie do kuchni i zróbcie sobie takie cudo 🙂
Składniki (1 porcja):
- 4 sztuki podudzi kurczaka (ok. 150g każda)
- 100 g kurek
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- masło (do smażenia)
- oliwa z oliwek (do marynaty)
- łyżeczka rozmarynu suszonego
- łyżeczka tymianku suszonego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Podudzia trybujemy (ja zostawiam końcówkę kości dla lepszego wyglądu), płuczemy i wysuszamy. Oprószamy solą i pieprzem.
- Oliwę i zioła łączymy zesobą i dokładnie nacieramy podudzia. Bardzo dobrze, żeby jakiś czas marynowały się w lodówce i przeszły aromatem przypraw.
- Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane kurki i smażymy razem ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną.
- Podlewamy całość winem, redukujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Faszerujemy podudzia przygotowanymi kurkami (można spiąć wykałaczką) i rumienimy je na maśle z każdej strony.
- Na koniec wstawiamy podudzia w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego o 180 stopni na ok. 20 minut.
- Pyszne i aromatyczne… Pozostało tylko jeść i cieszyć się smakiem.
Smacznego 🙂 !
Do przepisu użyłem suszonego tymianku i rozmarynu marki Prymat.
Coś fantastycznego!