Podudzia kurczaka faszerowane kurkami

Od jakiegoś już czasu możemy cieszyć się początkiem sezonu grzybowego. Jedne z moich ulubionych to kurki, z których można przyrządzać naprawdę przepyszne kompozycje. Dzisiaj połączenie mięsa kurczaka z tymi właśnie grzybami i delikatną nutą ziół. Biegnijcie do kuchni i zróbcie sobie takie cudo 🙂

Składniki (1 porcja):

  • 4 sztuki podudzi kurczaka (ok. 150g każda)
  • 100 g kurek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • masło (do smażenia)
  • oliwa z oliwek (do marynaty)
  • łyżeczka rozmarynu suszonego
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Podudzia  trybujemy (ja zostawiam końcówkę kości dla lepszego wyglądu), płuczemy i wysuszamy. Oprószamy solą i pieprzem.
  • Oliwę i zioła łączymy zesobą i dokładnie nacieramy podudzia. Bardzo dobrze, żeby jakiś czas marynowały się w lodówce i przeszły aromatem przypraw.
  • Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane kurki i smażymy razem ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną.
  • Podlewamy całość winem, redukujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Faszerujemy podudzia przygotowanymi kurkami (można spiąć wykałaczką) i rumienimy je na maśle z każdej strony.
  • Na koniec wstawiamy podudzia w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego o 180 stopni na ok. 20 minut.
  • Pyszne i aromatyczne… Pozostało tylko jeść i cieszyć się smakiem.

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem suszonego tymianku i rozmarynu marki Prymat.

prymat

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s