Kasza gryczana z boczkiem, pomidorami i… bazylią

Mmm marzyłem o takim daniu już dłuższy czas… Kasza gryczana podsmażana na wytopionym boczku, następnie duszona w pomidorach z dodatkiem świeżych ziół. Coś wspaniałego, coś pożywnego, coś bardzo prostego. Kolejne potwierdzenie mojej teorii, że prosta kuchnia również może być bardzo dobra. Przepis dla tych, którzy nawet za kaszami nie przepadają, moim zdaniem ten przepis może zmienić Wasze podejście do tego typu specjałów.

Składniki (1 porcja):

  • kasza gryczana (100g)
  • 250 g boczku wędzonego parzonego
  • puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

  • Gotujemy kaszę w osolonej wodzie i w międzyczasie na małym ogniu rumienimy boczek pokrojony w większą kostkę na patelni (bez tłuszczu).
  • Do boczku dodajemy posiekany czosnek (na około minutę przed dodaniem kaszy) i lekko podsmażamy.
  • Dodajemy do boczku z czosnkiem ugotowaną i odsączoną kaszę i przesmażamy razem 2-3 minuty.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem i gotujemy wszystko na dużym ogniu aż sos się wyredukuje i „wejdzie” w kaszę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i danie gotowe.

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem pomidorów bez skórki z puszki marki Food & Joy.

food--joy_logo_1352987214

 

Reklamy

2 comments

  1. Przepis genialny – dzisiaj wypróbowałam;) Tak dobre, że nie można się przestać jeść. Zrobiłam tylko jedną modyfikację – dałam kaszę jęczmienną, bo nie lubię gryczanej 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s