Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Wiecie, że uwielbiam makarony prawda ? Dlaczego ? Bo są wyśmienite i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie mógłby się na moim blogu nie znaleźć przepis na jeden z najbardziej znanych makaronów obok bolońskiego czy neapolitańskiego. Oliwa, czosnek, peperoncino i włoska pietruszka. Cztery proste składniki, dosłownie chwilka przyrządzania i „niebo w gębie”.  Spróbujcie sami.

Składniki (1 porcja):

  • makaron spaghetti
  • ok. 70 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 suszone papryczki peperoncino
  • 2 łyżki posiekanej włoskiej pietruszki
  • 2 łyżki wody od gotowania makaronu
  • sól

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od gotowania makaronu, oczywiście al dente.
  • Na patelni lekko rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany w plasterki czosnek. Smażymy go na małym ogniu ok. 2 minut, żeby oddał smak do oliwy. Uwaga tylko, żeby nie przypalić ani nie zbrązowić, bo będzie gorzki – powinien się po prostu zeszklić.
  • Dodajemy pokruszone peperoncino chwilkę podsmażamy i podlewamy wodą.
  • Dodajemy makaron, posiekaną pietruszkę i mieszamy wszystko na patelni.
  • Wykładamy na talerz, posypujemy, np. startym parmezanem i delektujemy się niezwykłym smakiem prostoty.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s