Wiecie, że uwielbiam makarony prawda ? Dlaczego ? Bo są wyśmienite i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie mógłby się na moim blogu nie znaleźć przepis na jeden z najbardziej znanych makaronów obok bolońskiego czy neapolitańskiego. Oliwa, czosnek, peperoncino i włoska pietruszka. Cztery proste składniki, dosłownie chwilka przyrządzania i „niebo w gębie”. Spróbujcie sami.
Składniki (1 porcja):
- makaron spaghetti
- ok. 70 ml oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 2 suszone papryczki peperoncino
- 2 łyżki posiekanej włoskiej pietruszki
- 2 łyżki wody od gotowania makaronu
- sól
Przygotowanie:
- Zaczynamy od gotowania makaronu, oczywiście al dente.
- Na patelni lekko rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany w plasterki czosnek. Smażymy go na małym ogniu ok. 2 minut, żeby oddał smak do oliwy. Uwaga tylko, żeby nie przypalić ani nie zbrązowić, bo będzie gorzki – powinien się po prostu zeszklić.
- Dodajemy pokruszone peperoncino chwilkę podsmażamy i podlewamy wodą.
- Dodajemy makaron, posiekaną pietruszkę i mieszamy wszystko na patelni.
- Wykładamy na talerz, posypujemy, np. startym parmezanem i delektujemy się niezwykłym smakiem prostoty.
Smacznego 🙂 !