Kolejny raz w mojej kuchni będą królować kurki. Z grzybów można komponować różne potrawy, bardziej i mniej wykwintne. Jedna z moich ulubionych zup – grzybowa (z suszonych grzybów), najlepiej smakuje mi w czasie świąt, toteż musiałem znaleźć dla siebie alternatywę na dni powszednie. Kurki, śmietanka, wino, kilka dodatków i na stole mamy pyszną zupę.
Składniki (ok. 500 ml zupy):
- 100g kurek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml śmietanki 30 %
- 300 ml bulionu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kurki płuczemy, osuszamy i kroimy w mniejsze, ale widoczne kawałki.
- Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, Dodajemy kurki i przesmażamy razem, aż będą półtwarde.
- Całość podlewamy winem i redukujemy.
- Dodajemy śmietankę, gotujemy kilka minut aż lekko się wyredukuje.
- Na koniec dodajemy bulion i gotujemy na dużym ogniu ok. 15 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe !
Smacznego 🙂 !
superowa l