Zupa kurkowo-śmietankowa

Kolejny raz w mojej kuchni będą królować kurki. Z grzybów można komponować różne potrawy, bardziej i mniej wykwintne. Jedna z moich ulubionych zup – grzybowa (z suszonych grzybów), najlepiej smakuje mi w czasie świąt, toteż musiałem znaleźć dla siebie alternatywę na dni powszednie. Kurki, śmietanka, wino, kilka dodatków i na stole mamy pyszną zupę.

Składniki (ok. 500 ml zupy):

  • 100g kurek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 300 ml bulionu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kurki płuczemy, osuszamy i kroimy w mniejsze, ale widoczne kawałki.
  • Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, Dodajemy kurki i przesmażamy razem, aż będą półtwarde.
  • Całość podlewamy winem i redukujemy.
  • Dodajemy śmietankę, gotujemy kilka minut aż lekko się wyredukuje.
  • Na koniec dodajemy bulion i gotujemy na dużym ogniu ok. 15 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe !

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s