Upały dają nam się ostatnio mocno we znaki dlatego też jest czas i ogromna ochota na coś pysznego i chłodzącego. Aż żal byłoby nie wykorzystać do tego sezonowych owoców, które są przecież najsmaczniejsze. A kto oprze się swieżym owocom z dodatkiem lodów? Ja nie znam takiej osoby.
Składniki (2 porcje):
- 500 g moreli
- 500 ml lodów śmietankowych
- 200 g czarnych porzeczek
- 4 łyżki cukru
- 100 ml czerwonego słodkiego wina
Przygotowanie:
- Morele płuczemy, osuszamy, obieramy ze skórki i wydrążamy z pestek.
- Porzeczki przesmażamy na patelni z cukrem, aż lekko się rozpadną i połączą z cukrem. Podlewamy winem i chwilę redukujemy – zachowujemy jednak konsystencję sosu, żeby po wystygnięciu był „lejący”. Studzimy.
- Obrane morele dokładnie blendujemy z lodami (można dosłodzić miodem lub cukrem pudrem), jeśli morele nie były dla Was dostatecznie słodkie.
- Całość wlewamy do szklanek na przemian shakiem i porzeczkami.
Smacznego 🙂 !
Ja na pewno się nie oprę lodom śmietankowym ze świeżymi owocami 🙂 Pyszna propozycja!