Shake morelowo-śmietankowy z czarną porzeczką

Upały dają nam się ostatnio mocno we znaki dlatego też jest czas i ogromna ochota na coś pysznego i chłodzącego. Aż żal byłoby nie wykorzystać do tego sezonowych owoców, które są przecież najsmaczniejsze. A kto oprze się swieżym owocom z dodatkiem lodów? Ja nie znam takiej osoby.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g moreli
  • 500 ml lodów śmietankowych
  • 200 g czarnych porzeczek
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml czerwonego słodkiego wina

Przygotowanie:

  • Morele płuczemy, osuszamy, obieramy ze skórki i wydrążamy z pestek.
  • Porzeczki przesmażamy na patelni z cukrem, aż lekko się rozpadną i połączą z cukrem. Podlewamy winem i chwilę redukujemy – zachowujemy jednak konsystencję sosu, żeby po wystygnięciu był „lejący”. Studzimy.
  • Obrane morele dokładnie blendujemy z lodami (można dosłodzić miodem lub cukrem pudrem), jeśli morele nie były dla Was dostatecznie słodkie.
  • Całość wlewamy do szklanek na przemian shakiem i porzeczkami.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s