Risotto ai funghi porcini – Risotto borowikowe

Przyznam się szczerze, że risotto zrobiłem dzisiaj pierwszy raz w życiu. Zawsze bałem się tego dania a to ze względu na to, że jest ono przedstawiane jako danie trudne w wykonaniu. Są restauracje we Włoszech, które specjalizują się w risottach a goście czekają po 40 minut na idealnie przygotowane danie. Ja postanowiłem zmierzyć się z risottem i mówię Wam… to naprawdę nie jest trudne 🙂 Nie bójcie się, bo smak zniewala 🙂 ! Dzisiaj propozycja risotta z borowikami, ale z suszonymi. Są bardziej aromatyczne i lepiej oddają smak i aromat.

Składniki (1 porcja):

  • 100 g ryżu do risotta (arborio lub carnaroli)
  • 20 g suszonych borowików
  • 500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 owoce jałowca
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki włoskiej
  • łyżka startego parmezanu
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Borowiki zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, owoce jałowca i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
  • Odcedzamy borowiki, a z wodę spod grzybów doprawiamy pieprzem, solą zagotowujemy i mamy gotowy bulion do risotta.
  • Na ok. 30 g masła podsmażamy lekko posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy ryż i smażymy aż się zeszkli cały czas mieszając (ok. 5 minut).
  • Podlewamy wytrawnym winem i redukujemy.
  • Teraz czas na dodawanie bulionu. Ważne, żeby był on cały czas gorący i żeby dodawać go partiami. Mniej więcej będzie trzeba dodać ok. 300 ml naszego bulionu – ja podzieliłem sobie go na 4 „dolewki”. Kiedy jedna porcja się wchłonie dodajemy kolejną i tak do momentu aż ryż będzie al dente – trwa to około 20 minut. Ważne, żeby robić to na małym ogniu i mieszać jak najrzadziej.
  • Teraz dodajemy pokrojone lekko grzyby (tak, żeby było widać i czuć co jemy) podsmażamy ok. 4 minuty.
  • Na koniec posiekaną pietruszkę, parmezan i masło delikatnie mieszamy na patelni z risottem i możemy rozkoszować się smakiem.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s