Lato w tym roku cały czas serwuje nam piękną pogodę dlatego ja postanowiłem zaserwować coś na ochłodę podczas tych upalnych dni. Sezon na piękne maliny jeszcze trwa więc grzechem byłoby nie zrobić z nich czegoś dla podpieszczenia naszego podniebienia. Sorbet malinowy z odrobiną chili wydaje się być idealny. Spróbujcie sami.
Składniki (ok. 2 porcje):
- ok. 30 dag malin
- 200 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
Przygotowanie:
- Z wody i cukru robimy syrop, tak żeby zredukować go do połowy objętości (ok.100 ml)
- Maliny, syrop i chili blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
- Całość przekładamy do pojemniczka (najlepiej płaskiego i szerokiego) i wkładamy do zamrażaki na ok. 4 godziny co jakiś czas mieszając.
Smacznego 🙂 !