Sorbet malinowy z chili

Lato w tym roku cały czas serwuje nam piękną pogodę dlatego ja postanowiłem zaserwować coś na ochłodę podczas tych upalnych dni. Sezon na piękne maliny jeszcze trwa więc grzechem byłoby nie zrobić z nich czegoś dla podpieszczenia naszego podniebienia. Sorbet malinowy z odrobiną chili wydaje się być idealny. Spróbujcie sami.

Składniki (ok. 2 porcje):

  • ok. 30 dag malin
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku

Przygotowanie:

  • Z wody i cukru robimy syrop, tak żeby zredukować go do połowy objętości (ok.100 ml)
  • Maliny, syrop i chili blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
  • Całość przekładamy do pojemniczka (najlepiej płaskiego i szerokiego) i wkładamy do zamrażaki na ok. 4 godziny co jakiś czas mieszając.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s