Kolejny przepis na szybki i pyszny makaron. Dzisiaj bawimy się z papryką, bo to właśnie z niej postanowiłem przygotować sos do makaronu. Pyszne, proste i nie wymagające wiele czasu. Warto spróbować.
Składniki (2 porcje):
- makaron penne
- 200 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 duża papryka
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ok. 100 ml wody
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki kuminu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kumin i smażymy ok. 10 minut aż zmięknie.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (można obrać ze skórki), smażymy wszystko ok. 5 minut, podlewamy wodą i dusimy.
- Całość blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przesmażamy mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy do niego zblendowany sos paprykowy.
- Mieszamy z makaronem i gotowe.
Smacznego 🙂 !