Penne w sosie paprykowym

Kolejny przepis na szybki i pyszny makaron. Dzisiaj bawimy się z papryką, bo to właśnie z niej postanowiłem przygotować sos do makaronu. Pyszne, proste i nie wymagające wiele czasu. Warto spróbować.

Składniki (2 porcje):

  • makaron penne
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża papryka
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ok. 100 ml wody
  • oliwa z oliwek
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kumin i smażymy ok. 10 minut aż zmięknie.
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (można obrać ze skórki), smażymy wszystko ok. 5 minut, podlewamy wodą i dusimy.
  • Całość blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Przesmażamy mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy do niego zblendowany sos paprykowy.
  • Mieszamy z makaronem i gotowe.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s