Lazurowy krem z zielonej fasolki szparagowej

Dzisiaj przygotowałem jak to mówią „coś z niczego”. Otworzyłem lodówkę, rozejrzałem się dość uważnie i… był problem. W związku z tym, że prawie wcale nie ma mnie w domu i czasu na zakupy jest bardzo mało to moja lodówka również nie grzeszy przepychem. Na szczęście… udało się stworzyć całkiem dobrą zupkę. Zielona fasolka szparagowa i ser lazur w połączeniu dają bardzo ciekawy smak.

Składniki (2 porcje):

  • ok. 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g błękitnego sera Lazur
  • kilka listków szałwii
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Fasolkę oczyszczamy, myjemy i gotujemy w bulionie warzywnym (powinno odparować ok. 150 ml).
  • Dodajemy pokrojony ser, gotujemy aż się rozpuści i całość blendujemy.
  • Przecieramy krem przez sito ponieważ mogą pozostać kawałki niedoblendowanej fasolki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Całość podałem z płatkami migdałowymi i olejem z wędzonej papryki.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s