Dzisiaj przygotowałem jak to mówią „coś z niczego”. Otworzyłem lodówkę, rozejrzałem się dość uważnie i… był problem. W związku z tym, że prawie wcale nie ma mnie w domu i czasu na zakupy jest bardzo mało to moja lodówka również nie grzeszy przepychem. Na szczęście… udało się stworzyć całkiem dobrą zupkę. Zielona fasolka szparagowa i ser lazur w połączeniu dają bardzo ciekawy smak.
Składniki (2 porcje):
- ok. 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 100 g błękitnego sera Lazur
- kilka listków szałwii
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę oczyszczamy, myjemy i gotujemy w bulionie warzywnym (powinno odparować ok. 150 ml).
- Dodajemy pokrojony ser, gotujemy aż się rozpuści i całość blendujemy.
- Przecieramy krem przez sito ponieważ mogą pozostać kawałki niedoblendowanej fasolki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Całość podałem z płatkami migdałowymi i olejem z wędzonej papryki.
Smacznego 🙂 !