Otwieram lodówkę, rozlądam się, znajduje kilka składników i… powstaje taka oto sałatka. Ciekawe połączenie smaków, lekko orzeźwiająca i zarazem sycąca. Spróbujcie sami 🙂
Składniki (2 porcje):
- melon galia
- ok. 150 g pierś kurczaka
- 120 g gołki zakopiańskiej
- kilka listów świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Grillujemy lub smażymy na patelni i odstawiamy aż lekko przestygnie.
- Gołkę zakopiańską przekrajamy wzdłuż na pół i grillujemy z obu stron – trzeba to zrobić umiejętnie i dosyć szybko, żeby się nie przylepiała.
- Melona przekrajamy na pół i wydrążamy z miąższu (pestki wyrzucamy) tak, żeby powstały nam miseczki do podania sałatki (jak na zdjęciu).
- Kurczaka i gołkę kroimy w cienkie plasterki, melona w kostkę i wszystko razem mieszamy. Możemy całość lekko doprawić solą i pieprzem.
- Przekładamy sałatkę do melonowych miseczek i gotowe.
Smacznego 🙂 !