Sałatka z melonem, kurczakiem i gillowaną gołką zakopiańską

Otwieram lodówkę, rozlądam się, znajduje kilka składników i… powstaje taka oto sałatka. Ciekawe połączenie smaków, lekko orzeźwiająca i zarazem sycąca. Spróbujcie sami 🙂

Składniki (2 porcje):

  • melon galia
  • ok. 150 g pierś kurczaka
  • 120 g gołki zakopiańskiej
  • kilka listów świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Grillujemy lub smażymy na patelni i odstawiamy aż lekko przestygnie.
  • Gołkę zakopiańską przekrajamy wzdłuż na pół i grillujemy z obu stron – trzeba to zrobić umiejętnie i dosyć szybko, żeby się nie przylepiała.
  • Melona przekrajamy na pół i wydrążamy z miąższu (pestki wyrzucamy) tak, żeby powstały nam miseczki do podania sałatki (jak na zdjęciu).
  • Kurczaka i gołkę kroimy w cienkie plasterki, melona w kostkę i wszystko razem mieszamy. Możemy całość lekko doprawić solą i pieprzem.
  • Przekładamy sałatkę do melonowych miseczek i gotowe.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s