Dzisiaj na talerzu zagości kolejny przepis na makaron 🙂 Jak zwykle szybki, prosty i bardzo smaczny. Od jakiegoś czasu na swoją kolej czekał u mnie dość dorodny kabaczek i jego część doczekała się kuchennej obróbki (z pozostałej części napewno przygotuję coś na dniach). Połączenie znanych nam smaków daje danie wprost idealne na obiad czy kolację.
Składniki (1 porcja):
- makaron tagliatelle (3 gniazda)
- 100 g pierś kurczaka (ew. polędwiczki)
- 1/4 kabaczka (odkrojona wzdłuż)
- 1/2 papryczki chili
- ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 20 g masła (najlepiej klarowanego)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy oczywiście al dente w osolonej wodzie.
- W międzyczasie kroimy kurczaka w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle, na średnim ogniu (po to, żeby nie był zbyt wysuszony).
- Mniej więcej w połowie czasu smażenia kurczaka dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w julienne papryczkę chili (bez nasion).
- Z naszego kabaczka wycinamy część z nasionami. Resztę, która nam pozostanie również kroimy w julienne i dodajemy na patelnię. Smażymy wszystko około minuty.
- Podlewamy śmietanką i redukujemy aż sos zgęstnieje.
- Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i pozostało już tylko życzyć…
Smacznego 🙂 !