Tagliatelle z kurczakiem, kabaczkiem i chili

Dzisiaj na talerzu zagości kolejny przepis na makaron 🙂 Jak zwykle szybki, prosty i bardzo smaczny. Od jakiegoś czasu na swoją kolej czekał u mnie dość dorodny kabaczek i jego część doczekała się kuchennej obróbki (z pozostałej części napewno przygotuję coś na dniach). Połączenie znanych nam smaków daje danie wprost idealne na obiad czy kolację.

Składniki (1 porcja):

  • makaron tagliatelle (3 gniazda)
  • 100 g pierś kurczaka (ew. polędwiczki)
  • 1/4 kabaczka (odkrojona wzdłuż)
  • 1/2 papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła (najlepiej klarowanego)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy oczywiście al dente w osolonej wodzie.
  • W międzyczasie kroimy kurczaka w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle, na średnim ogniu (po to, żeby nie był zbyt wysuszony).
  • Mniej więcej w połowie czasu smażenia kurczaka dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w julienne papryczkę chili (bez nasion).
  • Z naszego kabaczka wycinamy część z nasionami. Resztę, która nam pozostanie również kroimy w julienne i dodajemy na patelnię. Smażymy wszystko około minuty.
  • Podlewamy śmietanką i redukujemy aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i pozostało już tylko życzyć…

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s