Dzisiaj przepis na kolejną prostą, szybką i przepyszną sałatkę ze świeżym łososiem, cudownie smacznymi figami i lekkością płatków migdałowych. Idealna na kolację, nawet tą romantyczną.
Składniki (1 porcja):
- ok. 25 g rucoli
- 125 g polędwica z tuńczyka
- 1 figa
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżka miodu
- łyżeczka kremu balsamicznego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
- Figę kroimy w ósemki i karmelizujemy na miodzie z dodatkiem kremu balsamicznego. Podlewamy czerwonym winem i redukujemy aż powstanie sos. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
- Tuńczyka przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy po ok. 1,5 minuty na dużym ogniu z każdej strony (wtedy tuńczyk będzie lekko surowy w środku – taki jakiego moim zdaniem powinno się jeść). Usmażonego tuńczyka rozrywamy na kawałki.
- Na rucoli układamy figi, kawałki tuńczyka i polewamy sosem spod fig. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi (można prażonymi).
Smacznego 🙂 !
aż jestem ciekawa jak to wszystko smakuje 🙂
Lekko i pysznie 🙂