Sałatka z tuńczykiem, karmelizowaną figą i płatkami migdałowymi

Dzisiaj przepis na kolejną prostą, szybką i przepyszną sałatkę ze świeżym łososiem, cudownie smacznymi figami i lekkością płatków migdałowych. Idealna na kolację, nawet tą romantyczną.

Składniki (1 porcja):

  • ok. 25 g rucoli
  • 125 g polędwica z tuńczyka
  • 1 figa
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka miodu
  • łyżeczka kremu balsamicznego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

  • Figę kroimy w ósemki i karmelizujemy na miodzie z dodatkiem kremu balsamicznego. Podlewamy czerwonym winem i redukujemy aż powstanie sos. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
  • Tuńczyka przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy po ok. 1,5 minuty na dużym ogniu z każdej strony (wtedy tuńczyk będzie lekko surowy w środku – taki jakiego moim zdaniem powinno się jeść). Usmażonego tuńczyka rozrywamy na kawałki.
  • Na rucoli układamy figi, kawałki tuńczyka i polewamy sosem spod fig. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi (można prażonymi).

Smacznego 🙂 !

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s