Stek z tuńczyka na pędach bambusa smażonych ze śliwkami i tymiankiem

Lubicie ryby ? Macie swoje ulubione ? Tuńczyka większość osób zna z puszki 🙂 Kiedy pierwszy raz spróbowałem świeżego, od razu wiedziałem, że będzie w gronie moich rybnych faworytów. Wystarczy dobrze usmażyć mięso i nic oprócz soli i pieprzu nie jest potrzebne do szczęścia (tak samo jak w przypadku steka). Sekretem przyrządzenia dobrego tuńczyka jest jego krótkie smażenie. Chodzi o to, żeby w środku był surowy, a nie przesuszony od zbyt długiego smażenia. Przekonajcie się sami.

Składniki (1 porcja):

Tuńczyk:

  • 125g polędwica z tuńczyka
  • oliwa z oliwek lub klarowane masło
  • sól i pieprz

Pędy bambusa smażone ze śliwkami i tymiankiem:

  • 150 g pędów bambusa w paskach
  • 6 śliwek suszonych
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szalotka
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyk:

  • Tuńczyka oprószamy solą i pieprzem.
  • Grillujemy (lub też smażymy) na patelni posmarowanej oliwą z oliwek troszkę ponad minutę (max. do 1,5) z każdej strony na dużym ogniu, żeby uzyskać opisywany przeze mnie wcześniej efekt soczystego tuńczyka.

Pędy bambusa smażone ze śliwkami i tymiankiem:

  • Na miodzie podsmażamy posiekaną szalotkę i pokrojone (np. w paski) śliwki.
  • Dodajemy pędy bambusa i przesmażamy całość 2-3 minuty.
  • Na koniec dodajemy posiekany tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego 🙂 !

P.S. Szefie Irku ! 😀 Zgodnie z obietnicą – nie potrafię znaleźć foie gras, gdy leży na wierzchu i nie umiem liczyć ziemniaków do szcześciu ! 😀

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s