Zupa-krem kabaczkowa z miodem i cynamonem

Skoro jest sezon, to trzeba korzystać. Dzisiaj przepis na krem z kabaczka z niecodziennym posmakiem miodu i cynamonu, który kiedyś podczas gotowania w pracy uwiódł moje podniebienie. Pewnie jesteście zdziwieni takimi dodatkami prawda ? Gwarantuję Wam – zdziwienie przerodzi się w zachwyt !

Składniki (ok.600 ml zupy-krem):

  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • kabaczek
  • 600 ml bulionu warzywnego/wody
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na maśle szklimy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler i wszystko razem smażymy ok. 5 minut.
  • Na koniec dodajemy pokrojonego kabaczka, przesmażamy kilka minut i podlewamy całość bulionem. Gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Blendujemy, przecieramy przez sitko (uzyskamy aksamitną konsystencję) i dodajemy miód, cynamon, sól i pieprz do smaku. Gotujemy kilka minut aż smaki dobrze się połączą.
  • Można podawać od razu, ale dużo lepiej smakuje po kilku godzinach „odstania”.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s