Skoro jest sezon, to trzeba korzystać. Dzisiaj przepis na krem z kabaczka z niecodziennym posmakiem miodu i cynamonu, który kiedyś podczas gotowania w pracy uwiódł moje podniebienie. Pewnie jesteście zdziwieni takimi dodatkami prawda ? Gwarantuję Wam – zdziwienie przerodzi się w zachwyt !
Składniki (ok.600 ml zupy-krem):
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- kabaczek
- 600 ml bulionu warzywnego/wody
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na maśle szklimy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler i wszystko razem smażymy ok. 5 minut.
- Na koniec dodajemy pokrojonego kabaczka, przesmażamy kilka minut i podlewamy całość bulionem. Gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Blendujemy, przecieramy przez sitko (uzyskamy aksamitną konsystencję) i dodajemy miód, cynamon, sól i pieprz do smaku. Gotujemy kilka minut aż smaki dobrze się połączą.
- Można podawać od razu, ale dużo lepiej smakuje po kilku godzinach „odstania”.
Smacznego 🙂 !