Panna Cotta (klasyczna)

Pamiętacie jak kiedyś pisałem, że desery nie są moją mocną stroną i nie za bardzo lubię je przygotowywać? Muszę Wam powiedzieć, że uświadomiłem sobie, że bycie kucharzem oznacza, że potrafię zrobić wszystko. Zaczynam od prostych, ale z biegiem czasu będą i te desery, które wymagają większych umiejętności. Dzisiaj przepis na klasyczną, włoską Panna Cottę – czyli obłędny smak i banalnie proste przygotowanie.

Składniki (2 porcje po 250ml):

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka (najlepiej tłustego)
  • 60 g cukru
  • laska wanilii
  • 10 g żelatyny

Przygotowanie:

  • Śmietankę i mleko łączymy, dodajemy miąższ z wanilii (ja wrzucam też samą laskę, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku).
  • Całość zagotowujemy z cukrem – bardzo ważne, żeby dokładnie się rozpuścił.
  • Na chwilę zdejmujemy całość z ognia aż lekko przestygnie (ale będzie nadal gorące).
  • Dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy, żeby nie powstały grudki.
  • Rozlewamy naszą Panna Cottę do filiżanek lub kokilek i odstawiamy aż ostygną.
  • Kiedy Panna Cotta ma już temperaturę pokojową przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin aż stężeje (najlepiej jednak zostawić na całą noc).

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s