Szczerze mówiąc z dziczyzną nie miałem wiele do czynienia w swoim kulinarnym życiu, ale postaram się to bardzo szybko zmienić. Cudowne mięso jelenia, miejscami z lekkim posmakiem wątróbki, dobrze doprawione, jest jednym z najlepszych jakie do tej pory jadłem. Z dodatkiem buraczków i kaszy gryczanej – niebo w gębie. Przekonajcie się sami !
Składniki (2 porcje):
- 125 g opakowanie kaszy gryczanej z warzywamy „Halina”
Kotleciki z jelenia marynowane w jałowcu i goździkach:
- cztery 100 g kotleciki z udźca jelenia
- 2 ząbki czosnku w łupince
- łyżka owoców jałowca
- łyżeczka goździków
- 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Młode buraczki gotowane w winie:
- 6 młodych buraczków
- 100 ml octu balsamicznego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 łyżek miodu
- ząbek czosnku w łupince
- ok. 250 ml wody
Przygotowanie:
Kotleciki z jelenia marynowane w jałowcu i goździkach:
- Kotleciki z jelenia oczyszczamy z błon, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy owoce jałowca, goździki, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, zalewamy oliwą z oliwek i pozostawiamy w marynacie na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Kotleciki smażymy na patelni (najlepiej grillowej) na oliwie z marynaty po ok. 3,5 minuty z każdej strony – wtedy mięso będzie lekko krwiste w środku i bardzo soczyste.
Młode buraczki gotowane w winie:
- Buraczki myjemy o oczyszczamy z korzeni. Zostawiamy skórkę, bo jest ona tak cienka, że nie potrzeba jej usuwać.
- Zalewamy buraczki octem balsamicznym, winem, wodą, dodajemy miód, czosnek i gotujemy pod przykryciem aż będą al dente.
- Wystarczy już tylko przekroić na połówki lub kwaterki i podawać.
Smacznego 🙂 !
Jako dodatek do tego dania użyłem kaszy gryczanej z warzywami marki Halina