Kotleciki z jelenia marynowane w jałowcu i goździkach, z młodymi buraczkami gotowanymi w winie i kaszą gryczaną z warzywami

Szczerze mówiąc z dziczyzną nie miałem wiele do czynienia w swoim kulinarnym życiu, ale postaram się to bardzo szybko zmienić. Cudowne mięso jelenia, miejscami z lekkim posmakiem wątróbki, dobrze doprawione, jest jednym z najlepszych jakie do tej pory jadłem. Z dodatkiem buraczków i kaszy gryczanej – niebo w gębie. Przekonajcie się sami !

Składniki (2 porcje):

  • 125 g opakowanie kaszy gryczanej z warzywamy „Halina”

Kotleciki z jelenia marynowane w jałowcu i goździkach:

  • cztery 100 g kotleciki z udźca jelenia
  • 2 ząbki czosnku w łupince
  • łyżka owoców jałowca
  • łyżeczka goździków
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Młode buraczki gotowane w winie:

  • 6 młodych buraczków
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 łyżek miodu
  • ząbek czosnku w łupince
  • ok. 250 ml wody

Przygotowanie:

Kotleciki z jelenia marynowane w jałowcu i goździkach:

  • Kotleciki z jelenia oczyszczamy z błon, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy owoce jałowca, goździki, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, zalewamy oliwą z oliwek i pozostawiamy w marynacie na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Kotleciki smażymy na patelni (najlepiej grillowej) na oliwie z marynaty po ok. 3,5 minuty z każdej strony – wtedy mięso będzie lekko krwiste w środku i bardzo soczyste.

Młode buraczki gotowane w winie:

  • Buraczki myjemy o oczyszczamy z korzeni. Zostawiamy skórkę, bo jest ona tak cienka, że nie potrzeba jej usuwać.
  • Zalewamy buraczki octem balsamicznym, winem, wodą, dodajemy miód, czosnek i gotujemy pod przykryciem aż będą al dente.
  • Wystarczy już tylko przekroić na połówki lub kwaterki i podawać.

Smacznego 🙂 !

Jako dodatek do tego dania użyłem kaszy gryczanej z warzywami marki Halina

Halina logo

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s