Ajvar – serbska pasta warzywna

Dzisiaj przepis na kolejną pastę wykorzystywaną jako dodatek do dań. Lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej słodkiej papryki i bakłażanów z dodatkiem przypraw. Spróbujcie sami 🙂

Składniki (ok. 300 ml sosu):

  • 2 czerwone papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka octu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skórka zczernieje i obieramy.
  • Pomidora parzymy i również obieramy ze skórki.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, i pokrojonego w kostkę bakłażana. Dodajemy pokrojoną, obraną wcześniej paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Smażymy na średnim ogniu aż całość lekko się wyredukuje.
  • Na koniec studzimy, blendujemy, dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku – gotowe.

Smacznego 🙂 !

 

Dodaj komentarz