Kolejny przepis z przysmakiem, na który jest teraz sezon. Zupa – krem z dyni z dodatkiem orientalnych smaków i nutką pomarańczy. Super smak na jesienne wieczory. Przekonajcie się sami 🙂
Składniki (ok. 500 ml zupy):
- ok. 500 g dyni (oczyszczonej)
- 400 ml mleczka kokosowego
- sok z 3 pomarańczy
- pół papryczki chili
- 4 cm imbiru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 3 – 4 łyżki miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Posiekany czosnek i cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekany imbir, chili i pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy kilka minut.
- Zalewamy całość mleczkiem kokosowym i gotujemy aż dynia zmięknie.
- Całość blendujemy i przecieramy przez sito.
- Dodajemy sok z pomarańczy, miód, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i zagotowujemy.
Smacznego 🙂 !
Prosta i smaczna 😉 Robiłam ją już kilka razy 🙂