Zupa – krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Kolejny przepis z przysmakiem, na który jest teraz sezon. Zupa – krem z dyni z dodatkiem orientalnych smaków i nutką pomarańczy. Super smak na jesienne wieczory. Przekonajcie się sami 🙂

Składniki (ok. 500 ml zupy):

  • ok. 500 g dyni (oczyszczonej)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sok z 3 pomarańczy
  • pół papryczki chili
  • 4 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 3 – 4 łyżki miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Posiekany czosnek i cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekany imbir, chili i pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy kilka minut.
  • Zalewamy całość mleczkiem kokosowym i gotujemy aż dynia zmięknie.
  • Całość blendujemy i przecieramy przez sito.
  • Dodajemy sok z pomarańczy, miód, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i zagotowujemy.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s