Zupa – krem ze świeżych pomidorów

Świeże sezonowe pomidory jeszcze są, ale to już ostatni czas na ich wspaniały smak i aromat. Niebawem w sklepach pojawią się czerwone kulki o smaku wody i chemii, dlatego póki czas postanowiłem jeszcze wykorzystać te, które mam i przygotować z nich pyszny i aromatyczny krem z pomidorów. Zapraszam do gotowania ! 🙂

Składniki (ok. 700 ml):

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 15 suszonych pomidorów
  • 10 pomidorów
  • 700 ml bulionu
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • W garnku z oliwą przesmażamy czosnek, pokrojoną cebulę, marchewkę pietruszkę, selera i suszone pomidory.
  • Pomidory parzymy i obieramy ze skórek (dobrze jest je ponacinać z wierzchu i spodu, żeby skórka łatwiej schodziła).
  • Do garnka dodajemy pokrojone pomidory obrane ze skórki i przesmażamy aż się rozpadną.
  • Dolewamy bulion, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie i blendujemy.
  • Przelewamy całą zupę krem przez sito jeszcze raz ją blendując.
  • Dodajemy miód, sól i pieprz do smaku i zagotowujemy.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s