Świeże sezonowe pomidory jeszcze są, ale to już ostatni czas na ich wspaniały smak i aromat. Niebawem w sklepach pojawią się czerwone kulki o smaku wody i chemii, dlatego póki czas postanowiłem jeszcze wykorzystać te, które mam i przygotować z nich pyszny i aromatyczny krem z pomidorów. Zapraszam do gotowania ! 🙂
Składniki (ok. 700 ml):
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 15 suszonych pomidorów
- 10 pomidorów
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- W garnku z oliwą przesmażamy czosnek, pokrojoną cebulę, marchewkę pietruszkę, selera i suszone pomidory.
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórek (dobrze jest je ponacinać z wierzchu i spodu, żeby skórka łatwiej schodziła).
- Do garnka dodajemy pokrojone pomidory obrane ze skórki i przesmażamy aż się rozpadną.
- Dolewamy bulion, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie i blendujemy.
- Przelewamy całą zupę krem przez sito jeszcze raz ją blendując.
- Dodajemy miód, sól i pieprz do smaku i zagotowujemy.
Smacznego 🙂 !